RÅD OG INFORMASJON OM KORONA

Her finner du mer informasjon om vaksinering, samt råd og informasjon om korona.

Har du symptomer og trenger hurtigtest for korona hentes dette fra ambulanseinngangen. (NB! Denne inngangen er til høyre for legekontorer. Skiltet) 
Vi presiseres at det er kun de med symptomer og de som har vært nærkontakter som skal hente ut hutigtester. 

Ring legekontoret for bestilling på tlf. 74 33 33 20 

Nærkontakt og karantene

Nærkontakt og karantene


Er jeg nærkontakt? 

Du er nærkontakt hvis du har hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt, for eksempel håndhilsning eller klemming, med en som er bekreftet smittet av korona. Du er også definert som en nærkontakt hvis en smittet person har hostet eller nyst på deg. 

Nærkontakter skal i karantene i 10 dager fra den dagen de hadde kontakt med en smittet. Selv om du har fått en negativ koronatest, må du fullføre karanteneperioden på 10 døgn. Vi minner om at når du er i karantene skal du heller ikke oppsøke andre personer som er i karantene. Les mer om nærkontakt og karantene på helsenorge.no.


Nærkontakter som utvikler symptomer, må isoleres som om de var syke

Hvis du er i karantene og utvikler symptomer skal du isolere deg fra resten av husstanden umiddelbart og holde deg i isolasjon fram til et eventuelt negativt prøveresultat. 

Å isolere seg innebærer å oppholde seg i eget hjem eller på et annet egnet oppholdssted isolert fra andre så langt det lar seg gjøre.
 

Hvorfor er det kun nærkontakten som må i karantene, og ikke resten av husstanden?

Det er kun nærkontakten som skal i karantene dersom nærkontakten ikke har symptomer på Covid19 (korona). Dersom nærkontakten har/får symptomer, skal hele husstanden i karantene. Dersom en annen person i husstanden får symptomer, skal denne personen i karantene. Nærkontakter og andre i husstanden som får symptomer, skal testes. 

Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig bør så langt som mulig holde avstand til hverandre. Dette rådet gjelder mellom voksne husstandsmedlemmer og skal ikke hindre kontakt mellom barn og foreldre.

Ta kontakt med koronatelefonen for råd og veiledning. Telefonnummer 951 03 999
 

Følg med på hvem du er i nærkontakt med 

Arbeidet med smitteoppsporing er viktig og krevende. Det kan være vanskelig å huske hvem man har vært i nærkontakt med. For å hjelpe smittevernteamet oppfordrer vi alle til å notere ned hvem dere har vært i nærkontakt (mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter) med i løpet av dagen.
 

Karantene

Du skal være i karantene i 10 døgn dersom du ankommer Norge fra et rødt land eller har vært nærkontakt til en bekreftet smittet person. Når du har karanteneplikt skal du fullføre karanteneperioden på 10 døgn selv om du tar test og den er negativ.

Har du testet deg for covid -19 eller har symptomer bli hjemme! 

Les mer om karanteneregler på folkehelseinstituttet sine nettsider.
 

Isolasjon

Du skal isoleres dersom du har fått påvist covid-19 eller er i smittekarantene og utvikler symptomer.

Les mer om isolasjon på folkehelseinstituttet sine nettsider.

Til toppen